Υπερηχοτομογραφία Μυοσκελετικού

Οι υπέρηχοι αποτελούν την τελευταία προσθήκη στον εξοπλισμό ενός καλά οργανωμένου ορθοπεδικού ιατρείου. Τα μηχανήματα έχουν σμικρυνθεί σημαντικά, ενώ κυκλοφορούν και φορητά, στο μέγεθος περίπου ενός laptop, όπως το LOGIQBook XP της General Electric, το οποίο αποκτήθηκε τον Ιούνιο του 2006 και έκτοτε χρησιμοποιείται εντατικά.

Θεωρείται δεδομένο ότι η εκπαίδευση στον τομέα της διαγνωστικής υπερηχογραφίας του μυοσκελετικού συστήματος πάσχει σημαντικά ακόμη και όσον αφορά τους ακτινολόγους. Για τις υπόλοιπες δε κλινικές ειδικότητες πρακτικά είναι ανύπαρκτη, εν μέρει και λόγω συντεχνιακών κωλυμάτων.

Ωστόσο η προϋπάρχουσα άριστη γνώση της ανατομίας σε συνδυασμό με μία επιμελή φυσική εξέταση, συνεπικουρούμενη από τις απίστευτες δυνατότητες και την απεικονιστική ευκρίνεια ενός σύγχρονου και αξιόπιστου μηχανήματος θέτουν τη διάγνωση στη συντριπτική πλειονοψηφία των περιπτώσεων. Φυσικά και δεν παρεμποδίζεται, ενίοτε μάλιστα επιβάλλεται, η διενέργεια επιπρόσθετων εξετάσεων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των υπερήχων είναι η απουσία ιονίζουσας ακτινοβολίας, η σχετικά προσιτή τιμή του μηχανήματος (όταν στο εξωτερικό έχει ήδη αρχίσει να καθιερώνεται η χρήση μικρών, φορητών συστημάτων μαγνητικής τομογραφίας, συνήθως σε συνδυασμό με υπερήχους) και η ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στη μέθοδο, η οποία αποτελεί πλέον επέκταση της φυσικής εξέτασης. Έτσι στις κλασσικές μεθόδους της επισκόπησης, ψηλάφησης, ακρόασης, επίκρουσης προστίθεται και η υπερηχογραφική διερεύνηση. Αυτή μάλιστα την κατάκτηση της επιστήμης σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς και τις ειδικότητες δεν είναι σε θέση να ανακόψει καμμία κοντόφθαλμη πολιτική ρυθμίσεων, αδειοδοτήσεων και λοιπών συντεχνιακών κωλυμάτων.