Ορθοπεδικός χειρουργός, MD, MSc, PhD

Ορθοπεδική ή Ορθοπαιδική;

Από μακρού χρονολογείται διαμάχη σχετικά με την ορθή γραφή της ειδικότητας. Ήδη προπολεμικά, στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Πυρσούαναφέρονται και οι δύο εκδοχές και μάλιστα τα αντίστοιχα λήμματα υπογράφει ο τότε υφηγητής της Ορθοπεδικής Α. Ι. Κονταργύρης {ΑΚ (αρχικά). Ορθοπαιδία ή ορθοπεδική. Κονταργύρης ΑΙ (ο ίδιος). Ορθοπεδία ή ορθοπεδική. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια. Αθήνα, Πυρσός, α.χ., τόμ. 19ος, 57}. Η διαμάχη δεν λέει να κοπάσει, παρά την έκδοση ακόμα και ειδικής μονογραφίας {Μαρκέας ΝΓ. Η μάχη της διφθόγγου στην Ορθοπαιδική. Αθήνα, Κωνσταντάρας 2014}.

Η πρώτη εκδοχή με -ε- ετυμολογείται από την ορθοπέδη, κατ’ αναλογία με την τροχοπέδη και την χειροπέδη, επίσης συστήματα συγκράτησης, με τον ίδιο σκοπό, περιορισμό της ελευθερίας κινήσεων αλλά διαφορετικές εφαρμογές. Στην Ορθοπέδη, το πρώτο συνθετικό είναι το ορθό – ίσιο – σωστό, και το δεύτερο συνθετικό «πεδάω-πέδηση», ήτοι διορθώνω – κατευθύνω – συγκρατώ με μηχανήματα. Η ορθοπέδη αποτελεί το σήμα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας – ΕΕΧΟΤ, αλλά και πλείστων άλλων ορθοπεδικών εταιρειών ανά την υφήλιο. Επομένως, η ετυμολογία είναι αυταπόδεικτη, «what you see is what you get» και η σύνδεση με το λογότυπο είναι αυτονόητη.

Αριστερά: ΕΕΧΟΤ 1947 Δεξιά: ΚΕΧΟΤ 1977.

Η δεύτερη εκδοχή με -αι- προκύπτει από το αναφερόμενο ως πρώτο σύγγραμμα παιδο-ορθοπεδικής κατεύθυνσης του Nicolas Andry «L’ ORTHOPÉDIE OU L’ ART DE PREVENIR ET CORRIGER DANS LES ENFANS LES DIFFORMITÉS DU CORPS… A BUXELLES Chez GEORGE FRICX… 1743» και ενισχύθηκε με την υιοθέτηση του σήματος «Ορθόν Παιδίον», γραμμένο σε ανοικτό πάπυρο, από την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών – American Academy of Orthopaedic Surgeons. Ωστόσο, στο σενάριο αυτό, η ετυμολογία ΔΕΝ είναι αυταπόδεικτη, «what you see is NOT what you get» και η σύνδεση με το λογότυπο, στο οποίο εξακολουθεί να απεικονίζεται η τροχοπέδη, ΔΕΝ είναι αυτονόητη.

Προμετωπίδα του έργου του Nicolas Andry L’ ORTHOPÉDIE OU L’ ART DE PREVENIR ET CORRIGER DANS LES ENFANS LES DIFFORMITÉS DU CORPS… A BRUXELLES Chez GEORGE FRICX… 1743.

Απεικόνιση της Ορθοπέδης στο έργο που υποτίθεται ότι αφορά την Ορθοπαιδεία. Εμβόλιμη σελίδα, χωρίς αρίθμηση, μεταξύ των σελίδων 252 και 253, από 430 συνολικά του συγγράμματος του Nicolas Andry.

Ο καθένας δικαιούται να έχει τη δική του άποψη και προτίμηση, ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή τεκμηρίωση. Όμως, με δεδομένο το λογότυπο των περισσότερων Ορθοπεδικών Εταιρειών ανά την υφήλιο, μεταξύ των οποίων η Ελληνική και η Κυπριακή, και κυρίως την αρχική εικονογράφηση στο σύγγραμμα του Andry, το οποίο απεικονίζει ορθοπέδη, η ετυμολογία είναι προφανής και η γραφή θα πρέπει να εναρμονίζεται {Μαρκέας, 2014, 20-21, αναφερόμενος στα γλωσσολογικά επιχειρήματα διαπρεπούς φιλολόγου: «…προϊόν παρετυμολογικής σύνδεσης με το πέδη, σαν να σήμαινε η λέξη…». Ένας χριστιανός δεν βρέθηκε να δείξει στον περιώνυμο φιλόλογο το σήμα της ΕΕΧΟΤ, να του υποδείξει ότι ακριβώς αυτό σημαίνει και να του επισημάνει την υποχρεωτική σύνδεση ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο;}.

Αριστερά: American Orthopaedic Association – AOA 1887, με σήμα την ορθοπέδη. Δεξιά: Δεύτερο λογότυπο της American Orthopaedic Association – AOA με την αναγραφή “ΟΡΘΟΣΠΑΙΣ” και αρχικά “ΑΩΑ”. Είναι γνωστή η λατρεία των Αμερικανών προς τα Αρχαία Ελληνικά και η ονομασία των Αδελφοτήτων τους (Fraternities and Sororities) με ελληνικά κεφαλαία γράμματα. Είμαστε ευγνώμονες για την προτίμησή τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να γράφουμε την Ορθοπεδική με Ω, επειδή έτσι προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση στην Αμερική
Λαζαρόσημο – Lazarou logo ή η ορθοπέδη και τα παιδία.

Προσωπικά, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η πέδηση και τα παιδία να συνδυασθούν στο προσωπικό λογότυπο, γνωστό και ως Λαζαρόσημο – Lazarou logo, με τα τέσσερα Λαζαράκια, να αναπαύονται στη σκιά του σκολιωτικού αναπτυσσόμενου δένδρου, το οποίο απαιτεί την ορθοπέδη του, τον κηδεμόνα του, προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά.

Ευρηματικές όσο και χιουμοριστικές

παραλλαγές της Ορθοπέδης

ανά την υφήλιο.

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε απορία ή  επιπλέον πληροφορία χρειάζεστε, μην διστάσετε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας μας. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε τηλεφωνικά, για να σας παράσχουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις και να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις. 

Γεώργιος Αχιλλέως Λαζάρου

Ορθοπεδικός Χειρουργός, MD, MSc, PhD

Φόρμα Επικοινωνίας