Ορθοπεδικός χειρουργός, MD, MSc, PhD

Ορθοπεδική Χειρουργική & Τραυματολογία

Η «Χειρουργική Ορθοπεδική και Τραυματολογία», όπως είναι ο πλήρης τίτλος της ειδικότητας, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα παθήσεων. Αφορά το σύνολο του σκελετού χωρίς να περιορίζεται στα οστά, αλλά καλύπτει και τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους μύες, τα νεύρα και τα περιφερικά αγγεία. Άλλωστε, μία εναλλακτική ονομασία της ειδικότητας, καθώς και τίτλος του γνωστότερου ορθοπεδικού περιοδικού, είναι η «Χειρουργική Οστών και Αρθρώσεων».

Η Ορθοπεδική σαφέστατα έχει θέση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς ο ορθοπεδικός καλείται να καλύψει όλη την παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι πάντοτε σε επιφυλακή για άλλες σοβαρότερες παθήσεις, οι οποίες συνηθέστατα υποδύονται μυοσκελετική συμπτωματολογία και με επιπόλαια αντιμετώπιση μπορούν να διαλάθουν της προσοχής. Κλασσικά παραδείγματα ευθύνης του Ορθοπεδικού αποτελούν το διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής αλλά και οι δευτεροπαθείς εντοπίσεις στη σπονδυλική στήλη ως αίτια «οσφυαλγίας». 

Στο επίπεδο ενός σύγχρονου και καλά οργανωμένου ορθοπεδικού ιατρείου γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπίζεται πλήρως κάθε περίπτωση τόσο διαγνωστικά, όσο και θεραπευτικά. Με τη χρήση του συστήματος LogicBook της General Electric και τη χρήση γραμμικής κεφαλής Linear, κατάλληλης για τον έλεγχο αγγείων και μυών, μπορεί να τεθεί η διάγνωση σε πλήθος παθήσεων του μυοσκελετικού. Ωστόσο, ορθότερη διατύπωση αποτελεί όχι η διάγνωση (ούτε η διεκδίκηση της αστείας κρατικής αποζημίωσης) αλλά η απεικονιστική επιβεβαίωση της ήδη τεθείσας κλινικής διάγνωσης, η οποία προκύπτει παραδοσιακά από τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση. Καμμία εξέταση, εργαστηριακή ή απεικονιστική, δεν πρόκειται ποτέ να υποκαταστήσει τη λεπτομερή λήψη ιστορικού και την ενδελεχή κλινική εξέταση. Εάν απλώς θέλετε να «γράψετε» κάποια εξέταση, την οποία σας «σύστησε» κάποιος γνωστός, πιθανότατα έχετε ήδη παραβιάσει τον διαγνωστικό αλγόριθμο και αυτό μόνο σε λάθος μπορεί να οδηγήσει πέρα από το προφανές λάθος κατά την επιλογή ιατρείου. Ασθενείς που έχουν ήδη αναζητήσει στο διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες για τα συμπτώματά τους είναι καλοδεχούμενοι. Ασθενείς που προσπαθούν να πείσουν τον ειδικό ιατρό και εμπειρογνώμονα σύμβουλό τους για την ορθότητα της δικής τους άποψης, όχι και τόσο. 

Με τη χρήση δυναμικής πλάκας – πλατφόρμας πελματογράφου μπορεί να γίνει ποσοτική εκτίμηση τόσο της στάσης, όσο και της βάδισης, αλλά και διόρθωση ενδεχόμενης παθολογίας, με χρήση ειδικά κατασκευασμένων ορθωτικών πελμάτων προς ανακατανομή των παθολογικών φορτίων. Δυστυχώς, αυτή η τελευταία δυνατότητα έχει οδηγήσει σε κατάχρηση της μεθόδου, η οποία πλέον εκτελείται ακόμα και σε καταστήματα υποδημάτων ή/και αθλητικών ειδών. Η ίδια η εξέταση δεν έχει τόσο σημασία, όσο ποιός την εκτελεί, τί γνώσεις έχει και πώς μπορεί να αξιολογήσει τις παρεχόμενες πληροφορίες. Επομένως, όταν βρείτε την «ίδια» εξέταση φθηνότερα στο διαδίκτυο, αναρωτηθείτε κατά πόσον είναι όντως η «ίδια» εξέταση και τα αναμενόμενα αποτελέσματα τα «ίδια», τόσο σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο θεραπευτικής παρέμβασης. 

Ορθοπεδικές μικροεπεμβάσεις, όπως συρραφή τραυμάτων αλλά και πλήρης συντηρητική αντιμετώπιση καταγμάτων με χρήση συνθετικού κυκλοτερούς γύψου ή γυψονάρθηκα αποτελούν διαδικασία ρουτίνας. Στο ιατρείο εκτελούνται επίσης υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες ενδαρθρικές εγχύσεις σε δυσχερώς προσβάσιμες αρθρώσεις, όπως το ισχίο στους περισσότερους ασθενείς ή το γόνατο σε παχύσαρκους ασθενείς ή όταν έχει προηγηθεί χειρουργική αντιμετώπιση με συνακόλουθη μεταβολή της ανατομίας. 

Ωστόσο, το κυριότερο σύμπτωμα για το οποίο αναζητείται ιατρική συνδρομή παραμένει ο πόνος και ειδικά για την περίπτωση του ορθοπεδικού ο μυοσκελετικός πόνος. Η επιτυχής αντιμετώπιση του πόνου αποτελεί το ζητούμενο και πριν καταφύγει κανείς σε χειρουργικές μεθόδους, θα πρέπει να έχει εξαντλήσει το θεραπευτικό οπλοστάσιο των συντηρητικών μεθόδων. Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή του βελονισμού, είτε στην παραδοσιακή κινεζική μορφή του είτε στη δυτική-βιοϊατρική εκδοχή του, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με ενδεχόμενες παρενέργειες. Προφανώς, ο βελονισμός δεν μπορεί να αναστρέψει ανατομικές βλάβες και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να επιφυλάσσεται ως τελική ανακουφιστική λύση σε απελπιστικές καταστάσεις (όπως συνήθως συμβαίνει). 

Τα οφέλη του βελονισμού αναγνωρίζονται πλέον επισήμως και με βάση το πρότυπο της τεκμηριωμένης ιατρικής – evidence based medicine, καθώς καλά σχεδιασμένες μελέτες αποδεικνύουν στατιστικώς σημαντική βελτίωση της συμπτωματολογίας και ύφεση του πόνου. Ο Βελονισμός θεωρείται πλέον «Συμπληρωματική Ιατρική» και όχι «εναλλακτική θεραπεία», εκτελείται από ιατρούς με ειδική εκπαίδευση και μπορεί να συνδυασθεί με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Η Ορθοπεδική είναι αναμφισβήτητα χειρουργική ειδικότητα. Συνεπώς, όταν η παθολογία του ασθενούς (και μόνον τότε) το επιβάλλει και η αντιμετώπιση δεν μπορεί πλέον να γίνει στο επίπεδο του ιατρείου, τότε η αντιμετώπιση επιβάλλεται να γίνει σε κάποιο από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με τα οποία υπάρχει συνεργασία, ανάλογα με την κρίση και τελική απόφαση του ασθενούς.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Σχετικά άρθρα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε απορία ή  επιπλέον πληροφορία χρειάζεστε, μην διστάσετε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας μας. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε τηλεφωνικά, για να σας παράσχουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις και να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις. 

Γεώργιος Αχιλλέως Λαζάρου

Ορθοπεδικός Χειρουργός, MD, MSc, PhD

Φόρμα Επικοινωνίας