Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Γεώργιος Αχιλλέως Λαζάρου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1966. Απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής εισήχθη, κατόπιν Πανελλαδικών Εξετάσεων, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1985. Αποφοίτησε το 1991 με βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς».
Μετά τη λήψη του πτυχίου συμμετείχε επιτυχώς στο επιδοτούμενο σεμινάριο Τηλεϊατρικής από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, στο επιδοτούμενο σεμινάριο Ιατρικής της Εργασίας από το Εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και στο σεμινάριο Χρηματοοικονομικού Προγραμματισμού από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (εεδε).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε για τη μελέτη της ιστορίας της ιατρικής. Παρακολούθησε το Β΄ Ετήσιο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Ιστορίας των Βιοϊατρικών Επιστημών (1991-2), το οποίο οδήγησε στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Σπουδαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής. Η διατριβή του με θέμα: «Η Ελληνική Ιατρική στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες» αξιολογήθηκε με τον βαθμό «Άριστα». Μεταγενέστερο αυτοτελές δημοσίευμά του με τίτλο «Ελληνική Ιατρική Παρουσία στην Αγγλία στο Μεταίχμιο του 17ου αιώνα», Αθήνα 1999, βραβεύθηκε με έπαινο του Γερουλανείου Ιδρύματος την 16η Μαίου 2000, κατά την τελετή ενάρξεως του 26ου Ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου.

Από το 1985 ασχολείται συστηματικά με τις πολεμικές τέχνες, αρχικά το καράτε, ως φοιτητής, και ακολούθως το ταεκβοντό. Σήμερα κατέχει τον πέμπτο βαθμό της μαύρης ζώνης στην International Taekwondo Federation.

Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό ως ιατρός πολεμικού πλοίου, καθόλη τη διάρκεια της θητείας του. Κατά τη διάρκεια αυτής συμμετείχε επιτυχώς στο 10ο Σχολείο Καταδυτικής Ιατρικής, τόσο στην θεωρητική εκπαίδευση στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών όσο και στην πρακτική εξάσκηση στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, όπου έλαβε το πτυχίο αυτοδύτου.

Μετά την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου ειδικεύθηκε επί ένα έτος στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Μεταξά και ακολούθως στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου ασκήθηκε στην Ορθοπεδική και Τραυματολογία στην ΣΤ΄ Ορθοπεδική Κλινική, ενώ εξειδικεύθηκε στη Μικροχειρουργική Κλινική, Παιδο-ορθοπαιδική Κλινική και Κλινική Αθλητικών Κακώσεων.

Παρακολούθησε τα προγράμματα ATLS και APLS για την επείγουσα προνοσοκομειακή υποστήριξη Παίδων και Ενηλίκων, τομείς στους οποίους η χώρα μας ακολουθεί θεολογική προσέγγιση, με συνεχή επιβεβαίωση του ρητού «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Κατά τη διάρκεια της ειδικεύσεώς του στην Ορθοπεδική έχει επιπρόσθετα ασχοληθεί με την Οστεοπόρωση, συμμετέχοντας σε ειδικό επιδοτούμενο πρόγραμμα από το Ερευνητικό Κέντρο Μυοσκελετικών Παθήσεων «Θ. Γαροφαλίδης» του Πανεπιστημίου Αθηνών (www.lrms.edu.gr). Με την οστεοπόρωση ασχολήθηκε ιδιαίτερα ως μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης ΕΛΙΟΣ (www.heliost.gr), αλλά και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών ΕΕΜΜΟ (www.eemmo.gr). Με προσωπικό πάθος και ιδιόκτητο εξοπλισμό οργάνωσε σειρά διαλέξεων στην περιοχή της Βορειο-Ανατολικής Αττικής, με θέμα την οστεοπόρωση, σε συνδυασμό με μετρήσεις οστικής ακαμψίας με μέθοδο υπερήχων στην περιοχή της πτέρνης.

Επιστέγασμα του ειδικού ενδιαφέροντος ήταν η παρακολούθηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» και η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας με τίτλο «Αντιμετώπιση του πόνου στην Χρόνια Οσφυαλγία», Αθήνα 2011.

Αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης του πόνου, ειδικά για το μυοσκελετικό σύστημα, αποτελεί ο βελονισμός. Ενεργό μέλος του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (www.samag.gr) συμμετέχει σε ημερίδες, σεμινάρια και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις του Συλλόγου, με πλέον πρόσφατη εξέλιξη την ανεξαρτητοποίηση του εκπαιδευτικού τμήματος (www.seminariavelonismou.gr).